Astrid Lindgren – En av vår mest folkkära författre

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren är författare från Sverige. Med sina barnböcker har hon gjort stor inverkan på många barn med böcker som tillexempel Pippi Långstrump, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga. Hennes böcker har sålts över hela världen och är översatta på hela 95 språk. Hon är en av de mest uppskattade författarna för barnböcker och anses formulera sina böcker på ett bra och passande sätt. Hon skapar karaktärer som barn ser upp till, ett exempel på en sådan är Pippi Långstrump. Hon har fått många utmärkelser och priser, och även fått flera priser instiftat i hennes namn. Ett exempel är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som har en prissumma på 5 miljoner kronor, vilket gör det till världens största pris inom litteratur efter Nobelpriset. Hon skrev sina böcker på ett väldigt speciellt sätt och skapade figurer som inte riktigt såg ut som i vanliga livet. Många av hennes böcker har blivit filmer och även dessa filmer har uppskattats över hela världen. Hon har nu fått sitt ansikte på de nya svenska 20kronors-sedlarna.

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump, eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krysmynta Efraimsdotter Långstrump som hon egentligen heter, är en av Astrid Lindgrens mest kända figurer. Pippi är en tjej som ser lite annorlunda ut. Hon har röda flätor som står rakt ut och mönstrade kläder med knästrumpor och stora skor. Det är inte bara hennes utseende som beskrivs speciellt i böckerna, hon är även världens starkaste. Hon bor i ett eget hus utan vuxna tillsammans med sin prickiga ponny och sin apa herr Nilsson. Pippi blir aldrig gammal och är rik eftersom att hon har en stor kappsäck full av guldpengar. Hennes pappa är pirat på de sju haven och hennes mamma bor i himlen. Denna bok har kritiserats av många, speciellt av vuxna. De anser att Pippi ger barnen en skev bild av verkligheten och att hon är precis tvärt emot hur de uppfostrat sina barn till att vara. Hon är stökig och bryr sig inte så mycket om saker och ting, vilket de vuxna är rädd för att deras barn ska ta efter. Boken om Pippi har översatts till 92 olika språk.

Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga är en busig figur skapad av Astrid Lindgren. Han är känd för att alltid hitta på hyss och vara påhittig. Ibland är hans lillasyster Ida med på hyssen, en gång hissade Emil upp henne i en flaggstång. De bor på en stor gård tillsammans med sina föräldrar. Varje gång Emil hittar på hyss blir hans pappa rasande och jagar honom tills han springer in i snickarboden och gömmer sig. Där sitter han en stund och täljer träfigurer tills han vågar komma ut igen.

Karlsson på taket

karlsson-pa-taket

Karlsson på taket handlar om Lillebror som är en sjuårig pojke från Stockholm som får besök av Karlsson på taket. Karlsson har en propeller på ryggen och kan därför flyga. I de östeuropeiska länderna är Karlsson den av Astrid Lindgrens figurer som är mest känd.