H.C. Andersens sagor och berättelser

H.C. Andersen var en författare från Danmark. Han föddes den 2 april år 1805 i Odense i ett fattigt hem. Hans pappa var intresserad av böcker, men arbetade som skomakare på heltid. Andersen blev som liten väldigt intresserad av teater och drömde under hela sin uppväxt om att bli skådespelare. Han började sedan skriva och publicerade sagor och berättelser, några av dessa är:

Elddonet

Elddonet handlar om en ung soldat som är på väg hem efter kriget. Efter att ha gått en bit på en landsväg kommer han fram till ett stort ihåligt träd. Vid trädet står en häxa som berättar för honom att hon har råkat tappat ner sitt elddon i trädet. Häxan frågar sedan den unga soldaten om han skulle vilja bli rik, han svarar att han vill det. Därefter säger hon att det enda han behöver göra för att bli rik är att hoppa ner i trädet och hämta hennes elddon och då skulle han få alla pengar han någonsin önskat. Hon berättar att det finns tre hundar som vaktar varsin kista med mynt i. Hon ger honom sedan ett förkläde och berättar att han ska lägga förklädet över hunden för då ska inget farligt hända. Han lyckas få upp elddonet och mynten och frågar sedan häxan vad hon ska med det till. Hon svarar inte och då blir soldaten arg och hugger huvudet av henne. Elddonet visar sig sedan vara magiskt, vilket gör att den unga soldaten kan få pengar men även andra saker.

Prinsessan på ärten

Prinsessan på ärten handlar om en prins som bor i ett slott. Han har under en lång tid försökt hitta en äkta prinsessa, men inte lyckats. Han testar flickorna genom att lägga 20 madrasser på en hög där flickorna ska sova och en ärta längst ner. Om flickan känner av ärtan är hon en riktig prinsessa. En regnig natt knackar det på porten och där står en genomblöt flicka. Hon får då sova kvar på de 20 madrasserna med ärtan underst. Morgonen därpå frågar prinsen hur hon sovit, flickan svarar att hon sovit dåligt då hon legat på något hårt. Prinsen blir överlycklig då han förstod att hon är en riktig prinsessa då hon kände av ärtan trots att hon låt på så många madrasser.

Den lilla sjöjungfrun

Den lilla sjöjungfrun handlar om en sjöjungfru som räddar livet på en prins som bor uppe på land. Hon blir kär i prinsen och gör allt för att få vara med honom. Hon söker upp en häxa som ska förvandla hennes stjärt till två ben så att hon ska kunna gå på land. Mot detta måste hon ge bort sin röst och lyckas vinna prinsens hjärta. Misslyckas hon och prinsen blir kär i någon annan kommer hon förvandlas till skum på havets yta.