Liza Marklund – Journalist och författare från Piteå

Eva Elisabeth Marklund, eller Liza Marklund som hon är känd för, föddes den 9 september år 1962 i Piteå. Hon bodde i Norrbotten under sin barndom tillsammans med sin familj. Hon är en kriminalförfattare och journalist. Hennes karriär som författare startade när hon släppte boken Sprängaren år 1998. Den blev otroligt uppskattad och med den blev hon en av Skandinaviens mest säljande författare. Boken har även blivit en film.

Karriär som Journalist

Liza gick en kurs om journalistik på folkhögskolan i Kalix, och jobbade sedan som reporter på Norrbotten-kuriren. Där arbetade hon ett tag tills hon gick vidare till Norrländska Socialdemokraterna. Hon flyttade ner till Stockholm som 24-åring då hon hade fått en anställning på Aftonbladet. Därefter fortsatte hennes karriär och hon blev anställd på Expressen. Hon rapporterade även för tidningen Arbetaren och var med och startade tidningen Metro. Metro är en tidning som har 1 153 000 läsare dagligen i Sverige, och finns i 23 länder. Sammanlagt har tidningen 18 miljoner läsare och är världens största internationella dagstidning. Liza var chefredaktör för tidningen, samtidigt som hon arbetade på Tv4.

Karriär som författare

Liza arbetade som författare fram till år 1995 då hon gjorde debut med boken gömda, som hon skrev tillsammans med Maria Eriksson. 3 år senare, 1998, gav hon ut sin första kriminalroman vid namn Sprängaren. Denna bok blev otroligt uppskattad och blev en av de mest sålda böckerna i Sverige i modern tid. Den har fått många priser och utmärkelser, några av dessa är Polonipriset och Svenska Deckarakademins debutantpris. Den har även nominerats till ett flertal priser, så som Bästa svenska kriminalroman och Glasnyckeln för bästa kriminalroman i norden. Innan Liza Marklund slog igenom fanns det otroligt få kvinnliga deckarförfattare i Sverige. Efter att hon släppt den framgångsrika boken Sprängaren var det många andra kvinnliga svenska deckarförfattare som släppte böcker och blev framgångsrika. Kvinnorna var efter i denna typ av skrivande, medan de dominerade i Norge sedan flera år tillbaka. Några av de framgångsrika författarna i Norge var Karin Fossum och Anne Holt. Liza har efter boken Sprängaren släppt sju romaner. Böckerna har sammanlagt sålt 9 miljoner exemplar och är översatta till hela 30 olika språk. Detta gör henne till en av vår tids absolut mest populära svenska författare. Två av hennes böcker har gjorts till film, dessa är Sprängaren och Paradiset. Liza blev år 1999 årets författare och vann det svenska litteraturpriset år 2007. Hon blev år 2010 den andra skandinaviska författaren genom tiderna att toppa New York Times bästsäljar-lista.

Piratförlaget

År 1999 startade hon tillsammans med Sigge Sigfridsson, Ann-Marie Skarp och Jan Guillo piratförlaget. Deras tanke var att författare och förlag alltid ska dela lika på vinsten de får av böcker. Piratförlaget anses vare en av de absolut viktigaste förnyarna i bokbranschen.

Unicef

Liza har alltid trott på jämställdhet och kämpat för mänskliga rättigheter. Hon har engagerat sig mycket och utnämndes därför år 2004 till ambassadör för FN:s barnfond. Hon gör massa resor runt om i världen tillsammans med Unicef, där de hjälper människor som har det svårt.