Stieg Larsson – Författaren bakom Millenium-serien

Stieg Larsson föddes den 15 augusti år 1954 i Skelleftehamn i Västerbotten. Han föddes som karl Stig-Erland Larsson, men ändrade sedan sitt namn till Stieg då han alltid blev förväxlad med kollegan Stig Larsson. Han var en känd svensk journalist och författare, men han var även känd för sitt politiska och journalistiska engagemang emot högerextremism och rasism, och för socialism.

Uppväxt

Stieg Larssons föräldrar var endast 19 år gamla när han föddes. Hans pappa arbetade som tecknare på Västerbottens-Kuriren. Han växte upp i Måggliden som är en liten by nära Bjursele. Där växte han upp tillsammans med sin morfar under fyra års tid innan morfadern plötsligt dog.  Därefter bodde han i Umeå hos sina föräldrar som vid det laget hade ännu en son. När stieg var 18 år gammal träffade han Eva Gabrielsson på ett möte för förenade FNL-grupperna i Umeå. Dom blev kära och Eva blev kvinnan som Stieg tillbringade resten av sitt liv med.  Stiegs morfar var anti-nazist och jobbade mycket mot rasism och för allas rättigheter. Under 1940-talet hade morfadern internerats i det norrbottniska interneringslägret Storsien. Eva Gabrielsson berättar att Stieg arbetade hårt mot diskriminering och rasism. Många händelser under Stiegs liv påverkade hans syn på saker och även hans skrivande. En av händelserna som starkt påverkade Stieg och hans syn på kvinnovåld var år 1969. Stieg var då 15 år gammal och befann sig på en campingplats i Umeå. På campingplatsen såg han tre av sina vänner våldta en flicka, han vågade inte säga ifrån eller ingripa utan lät det hända. Han ringde därefter upp flickan för att be om förlåtelse men hon sa då att hon aldrig i hela sitt liv skulle kunna förlåta honom. Detta var ett minne som förföljde Stieg enda fram till döden, och formade hans sätt att skriva om kvinnovåld.

Interneringsläger

Ett interneringsläger kan jämföras med ett koncentrationsläger. Vart gränsen mellan ett interneringsläger och koncentrationsläger är lite oklart, de läger som under andra världskriget låg i USA och Sverige kallades för interneringsläger och inte koncentrationsläger. Syftet med ett interneringsläger var att politiska motståndare, religiösa grupper och medborgare av fientliga länder borta från krigszonen.

Millenium-serien

Millenium-serien var deckarböcker som Stieg arbetade med innan han dog. Han hann färdigställa tre av böckerna. Först fick han serien refuserad av Piratförlaget, men han hade då en kompis som läste igenom serien och bad Norstedts förlag läsa böckerna. Norstedts beslutade år 2004 att ge ut serien. De tre böckerna som Stieg skrivit färdigt var Män som hatar kvinnor, flickan som lekte med elden och luftslottet som sprängdes. Den första boken i serien blev män som hatar kvinnor, denna gavs ut i augusti år 2004. Flickan som lekte med elden gavs ut i juni 2006 och luftslottet som sprängdes gavs ut i maj år 2007. Serien blev otroligt uppskattad och i juni år 2011 hade serien böckerna i serien sålts i hela 60 miljoner exemplar i över 50 länder runt om i världen. Stieg hade även påbörjat en fjärde bok som inte blev klar innan hans död. Om denna bok kommer publiceras vet man inte. Stieg Larsson dog på jobbet den 9 november 2004 av en hjärtinfarkt.